vrijdag 10 september 2010

Shore Temple & Five Rathas


Na anderhalf uur rijden kwamen we aan in Mamallapuram, een klein dorpje ten zuiden van Chennai. Het is een dorpje (12345 inwoners) met een stuk of 6 oude tempel waarvan sommigen Wolrd Heritage Site zijn. Onze eerste stop was bij Krisha Butter Ball, een grote steen met daar in de buurt een aantal kleinere in de stenen uitgehakte tempels. Leuk om te zien en meteen een goed moment om even aan de temperatuur te wennen (of niet want de locals zweten ook).

Daarna door naar de Shore Temple, volgens onze gids de mooiste overgebleven tempel. Hij is origineel gebouwd in de 7e eeuw, later nog keer bijgebouwd. Na de tsunami van 2004 kwamen er nog meer resten te voorschijn (geluk bij een ongeluk). Toegang voor deze site 10 roepia voor locals, 250 voor toeristen. Helaas gaan we niet door voor locals, dus voor ons de hoge toegangsprijs (van 5€).

Vervolgens door naar de Five Rathas, vijf tempels die gebouwd zijn ter ere van 5 broers, de ene iets belangrijker dan de andere. Omdat ze niet zijn afgebouwd zijn het nu geen tempels, maar monumenten en mag je er met je schoenen aan naar binnen. Op de foto vooraan de grootste, en Teiger natuurlijk, dus hier is hij ook geweest.

Afsluitend werden we nog even naar een winkeltje geleid waar de lokale studenten echt heel erg goedkope stenen dingetjes maakten met de hand. Gelukkig hadden we op de heenreis al heel veel steenbewerkings workshops gezien waarbij ze dit gewoon met een slijptol doen, dus we trappen er niet in. Het was ook wel herl erg nep want we hadden ons nauwelijks omgedraaid of de twee studenten die daar de hele dag aan het werk waren voor een voorwerpje waren al weer vedwenen. Hoort er een beetje bij in India.

We zijn nu, na een uitstekende lunch, op weg naar het vliegveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten