maandag 12 juli 2010

11 juli, We've got him!


Old Faithful bedoeld ik, niet het WK voetbal, want we weten inmiddels dat we tweede zijn geworden. Balen, we hebben de wedstrijd niet gezien, maar begrepen dat Spanje toch de betere ploeg was. Ze zijn in ieder geval met 11 spelers geeindigd, iets wat wij niet kunnen zeggen. Thuis nog maar een keer de samenvatting kijken op youtube.



Vandaag in Yellowstone was de dag van de geisers waar het park zo beroemd om geworden is. De National Park Service (NPS) houdt alle geisers nauwlettend in de gaten en kan daardoor van een aantal geisers een goede voorspelling geven wanneer ze uitbarsten. Deze voorspelling hangt bij het visitor center en daardoor weet je een beetje waar je aan toe bent.



We vielen direct na aankomst met onze neus in de boter met een uitbarsting van de Old Faithful die op een paar minuten nauwkeurig te voorspellen is. De voorspelling was 8:13 en op 8:15 ging hij spuiten, zie foto. Dit duurt een minuut of 3 en dan gaat hij weer af na ongeveer 90 minuten. Hij is vooral beroemd geworden door zijn
voorspelbaarheid, niet omdat het de grootste is.


Hierna wandelen we een rondje door het Upper Geyser Basin (ben je gauw 2 uur mee bezig). We hebben nog een groot aantal spuiters gezien, varierend van om de 5 minuten een meter hoog (Solitary Geyser) tot elke twee uur een meter of 25 (Daisy Geyser). Verder vooral veel verhalen over de geisers gezien, zoals Morning Glory Pool die elk jaar door de NPS leeggepompt wordt omdat hij verstopt raakt door de troep die de toeristen er in gooien. Een andere leuke was Chinese Geyser die begin 1900 door een Chinese wasserette werd gebruikt. Vieze was plus zeep erin en dan wachten op een uitbarsting en de was bij elkaar zoeken. Deze doet het inmiddels ook niet meer.


Naast geisers die spuiten zijn er ook hete bronnen waarbij je aan de kleur de temperatuur kunt aflezen. Blauw is heet en naarmate het kouder wordt groeien er andere bacterien en wordt de ondergrond geel. Dit levert een bron op die midden en onderin strak blauw is en die naar boven en naar buiten toe geel wordt. Gelukkig maken we kleurenfoto's!

Na het Upper Geyser Basin zijn we doorgereden naar Midway Geyser Basin, waar Grand Prismatic Spring de higlight is. Dit is een hete
bron zoals net beschreven, maar dan i.p.v. een paar meter breed als in Upper Basin 130 meter breed en 40 meter diep. Hij is daarmee de grootste en diepste heetwaterbron. Van boven ziet hij eruit als een soort van enorm oog, knalblauw van binnen met gele uitlopers aan de zijkant. Dit is goed te zien als je niet de officiele toegang neemt, maar een wandeling van een mijl maakt en dan een stukje tegen een berg op klautert. Toen wij dat deden begon het net te onweren (slecht voor de foto's), maar nog steeds spectaculair qua uitzicht. Vanwege het weer (en de staat van vermoeidheid) hebben we ons geiser-dagje toen beeindigd en zijn we teruggereden naar de camping, maar niet voordat we wat souvenirs bij elkaar hadden geshopt.

Highlight of the day: Grand Prismatic Spring

Geen opmerkingen:

Een reactie posten