donderdag 15 april 2010

15 april, Etna

In 2008 hebben we met Gomagma Sicilie en de Eolische eilanden bekeken. Deze reis was bedoeld om de vulkanen te zien, dus naast Vulcano (giftige dampen en zwavel) en Stromboli (altijd actief en spuwt constant lava) hebben we toen met gids de top van de Etna (vooral giftige wolken zwavelzooi) bekeken. De rest van de vulkaan hebben we toen nauwelijks gezien, dus dat staat vandaag op het programma.

We beginnen met de (rustige) noord kant. Via een fantastische bergweg die niet zou misstaan als ralleystage (JE heeft de route alvast op ralleysnelheid uitgeprobeerd) bereiken we refugio Piano Provenzana vanwaar je in de winter ook kunt skien. Er ligt niet meer genoeg sneeuw, dus de omgeving is verlaten op een handje vol toeristen (vier auto's) na. Koffie hebben ze gelukkig wel.

Het uitzicht op de Etna is hiervandaan fantastisch (zie foto), het weer is top en de rookpluim is goed te zien. We wandelen nog een rondje, deels door de sneeuw, en gaan via de rupsen (zie prijsvraag) weer verder naar beneden.

De lunch hebben we genuttigd in Zafferana op een terras. Hier hebben we geleerd dat je met boter, citroen en kaas, aangevuld met kalfsvlees een uitstekende spagetti kunt maken. Hoe eenvoudig kan een maaltijd zijn?

Na de lunch hebben we de toeristische zuidkant bekeken. Eigenlijk zonde van de tijd want hier zijn we in 2008 al geweest, plus dat je hiervandaan de top van de Etna niet eens kunt zien! Hadden we dus beter niet kunnen doen. Wel nog even een krater van de uitbarsting in 2002 beklommen, blijft imposant.

Terug op Tenuta Madonnina hebben we nog even met Tom gepraat en zijn wijnvoorraad gezien. Imposant en lekker. Dat laatste geldt trouwens ook voor ons avondeten want dat hebben we afgesloten met cannoli (ricottaroom in een gefrituurde pasteirol). Mjam!

1 opmerking:

  1. En gaan jullie nog thuiskomen vanwege die erupties in het noorden... of wordt de vakantie een paar daagjes langer ;)

    flip

    BeantwoordenVerwijderen